Jídlo

Finská kuchyně používá čerstvé a potraviny a pracuje zejména se sezónními jídly, tak aby pokrmy byly vždy z aktuálně dostupných čerstvých surovin. Zajímavostí jsou např.:

  • jídla ze sobího a losího masa
  • hernekeitto – hustá hrachová polévka
  • joulukinkku – pečená šunka
  • graavilohi – syrové lososí maso (většinou s koprem a citronem)
  • palapaisti – dušené hovězí (obvykle s kořenovou zeleninou)
  • poronkäristys – dušené sobí maso s česnekem, solí, pepřem, zalité pivem (Laponská specialita)
  • kalakkuko – žitný chléb plněný rybičkami
  • laskiaispulla – kynuté sladké těsto s kardamonem a mandlovým krémem
  • sladké pečivo plněné místními marmeládami z ovocných plodů (morušky, borůvky….)
  • Finové jsou milovníky kávy, v obchodech narazíte na mnoho kvalitních druhů kávy a podává se prakticky při každé příležitosti (uvádí se, že jí spotřebují po Lucembursku nejvíc ve světě).
  • Z alkoholu je oblíbená vodka (Finlandia, Koskenkorva),
    glögi – svařené víno,sahti – tradiční finské pivo z obilovin, s příchutí jalovce nebo chmele, často domácí, lakka – likér z jejich ostružiníku morušky.